S spletnim dnevnikom želim predstaviti svojo pot v svet naravoslovne fotografije in izkušnje deliti z vsemi, ki vas narava zanima. Vsem se zahvaljujem za morebitne komentarje in vprašanja.

petek, 4. januar 2013

HORTOBAGY in njegovi belorepci

Hortobagy je največje naravno travnato območje v Evropi, Nacionalni park Hortobagy pa je s svojimi 82.000 hektari največje zaščiteno območje na Madžarskem. Največja atrakcija za ljubitelje ptic je prav gotovo jesensko opazovanje velikih jat žerjavov, ki na selitvi prenočujejo v parku. Prav dosti pa ne zaostaja opazovanje belorepca v zimskem času.
 
 
Ponudila se mi je priložnost, da vidim, kako imajo organizirano opazovanje ptic naši sosedje tam zgoraj. Sam mogoče nisem ravno pristaš tovrstnih “foto safarijev”, a se vseeno nisem mogel upreti možnosti, da bi te veličastne ptice videl od tako blizu. In še to ne da bi mi kdo očital, da jih s tem vznemirjam. Če rečemo, da hranjenje teh ptic ni sporno (tako kot naše zimsko hranjenje vrtnih ptic), potem je početje popolnoma sprejemljivo. Firma, ki to organizira dobro zasluži, za diskretnost opazovanja pa je 100% poskrbljeno. S tem ko tržijo svoje opazovalnice, tudi kontrolirajo dogajanje po parku in omejujejo nekontroliran dostop do občutljivih območij.
 
Opazovanje, s poudarkom na fotografiranju belorepca, je možno popolnoma individualno z najemom podzemne opazovalnice, lahko pa je organizirano tudi v sklopu vodenega izleta. V drugem primeru se ptice opazuje z velike oddaljenosti, tako da za fotografiranje ni primerno.
 
 
Zborno mesto je bilo v vasici na robu nacionalnega parka ob 5:00 zjutraj. Nato nas je vodič agencije Sakertour, ki je hkrati tudi zaposlen v parku, s terenskim vozilom odpeljal v osrčje parka - do podzemne opazovalnice, namenjene predvsem opazovanju in fotografiranju orla belorepca. Vstop v opazovalnico je možen le v popolni temi.
 
 
Kmalu potem ko se je zdanilo, so v naše vidno polje začeli pristajati belorepci z vseh strani. 6 različnih osebkov je obljubljalo nepozabno doživetje. Naše navdušenje se je kmalu umirilo, saj orli niso kazali nobenih znakov, da se nam bi kaj bolj približali. Spreletavali so se na oddaljenosti kakih 100 metrov in očitno našli tam tudi nekaj hrane.
 
Nato pa se je le zgodilo. Eden se je opogumil in zajadral naravnost proti opazovalnici. Vse skupaj je trajalo le nekaj sekund.
 
 
 
 
Imel sem srečo, da sem imel ravno v tem trenutku na hitrem crop ohišju objektiv 70-200 mm in na ohišju polnega formata objektiv s 400 mm. Ko mi je ravno zmanjkalo "rafala", sem zamudil nerodni pristanek na ledu, nato pa mi je uspelo narediti še nekaj portretov z drugim ohišjem in 400 mm objektivom. S tem je bila predstava končana.
 
 
 Čez nekaj časa je skozi oblake prodrlo tudi sonce, belorepci pa so vztrajali na svojih položajih.
 
 
 
Kljub temu da smo bila ena manj srečnih ekip, saj se nam je približal “le” en belorepec, je bil dogodek svojevrstna izkušnja. Kaj smo počeli preostanek dneva, pa v naslednji objavi.
 
NASVET
Agencija, ki izposoja opazovalnice, izposoja tudi težjo artiljerijo (beri 500 mm objektive) ter ostalo opremo in druge objektive. V torbi naj bo obvezno še krajši teleobjektiv, še bolje zoom, saj se ptice lahko res zelo približajo.
 
TEHNIKA
Sam sem uporabljal svojo opremo; crop ohišje in ohišje polnega formata, 70-200 mm, 400 mm in 1.4X konverter ter stojalo. Ohišja in objektive sem menjaval v različne kombinacije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar